m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Tornaado Eestis 03.07.2004

Lääne-Virumaal Haljala vallas esines 3. juulil Üldlaulupeo esimese kontserdiga samaaegselt kella 20 ja 21 vahel tornaado. Tornaado liikus läänest itta nagu ka Viljandimaa tornaado 15. juunil 2004. Harilikult tornaadod Eestis liiguvad lõunast põhja. Tornaado jälgi olevat nähtud kuni Kundani. Tornaado trassi pikkus oli ligikaudu 15 km, laius umbes 20-50 m. Keeris pöörles vastupäeva. Varangu külas tornaado rüüstas Nõmmlaane talu, lõhkus katuseid, murdis maha õunapuid ja 15-30 cm läbimõõduga kuuski. Ülevaatus näitas, et Varangu tornaado kuulus tugevuselt Fujita skaalas F1-F2 klassi ja T2-T4 klassi TORRO skaalas.
Tornaado tekkis tsükloni tagalas pärast külma fronti ebastabiilses õhumassis. Nagu väitis Merike Merilain, tornaado ajal ei täheldatud selles piirkonnas äikest. Et tegemist oli siiski Cumulonimbus pilvedega, sellest andis tunnistust tugev vihm ja rahesadu.

Heino Tooming

3 / 1 hindajat