m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Teadusuudis

6. mail ilmus rahvusvahelises teadusajakirjas “Science” artikkel “From dimming to brightening: decadal changes in solar radiation at Earth´s surface” (eesti keeles: Hämardumisest valgenemiseni: päikesekiirguse muutused aastakümnendi jooksul).

Autoriteks oli kümme teadlast, nende hulgas kaks Eestist – EMHI peaspetsialist Ain Kallis ning Tartu Observatooriumi teadur Viivi Russak.

Artikli ajendiks oli V. Russaku poolt paar aastat tagasi täheldatud trend päikesekiirguse koguste muutustes Eestis: kuni 1990. aastani summaarse kiirguse (vt päikesekiirgus koduleheküljel!) summad kahanesid, siis nüüd on märgata tõusutendentsi. Seda sai märgitud eestlaste ettekandes WMO kongressil 2003. aastal.

Sarnane trend on nüüd leitud ka teistes maades – Šveitsis, USAs, Jaapanis ja mujal.

Päikesekiirguse (nagu ka teiste kliimategurite) pikaajaliste muutuste uurimisel on väga oluline korralikult töötav ilmajaamade võrk.

Hinda meid!