m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Tallinnas toimus rahvusvaheline Balti mere jäänõupidamine

Toimumisaeg 03. – 07. oktoober 2005

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut korraldas 22. rahvusvahelise Balti mere jäänõupidamise.

Majanduslikust seisukohast on jääga seotud probleemid väga olulised nii riigile tervikuna kui sadamatele ja laevadele. Õige prognoos ja õigeaegne informatsioon võimaldavalt oluliselt kokku hoida rahalisi vahendeid laevade liikumisel jäätunud meres.

Käesolev nõupidamine oli taasiseseisvunud Eestis esimene ja seetõttu on eriti oluline näidata meie teaduslikku ja prognoosimistaset ning koostöö võimalusi naaberriikidega.

Esimene nõupidamine toimus Hamburgis 1925. aastal. Järgmine 1926. aastal Riias ning seejärel 1927. aastal Tallinnas. See näitab, missugust tähtsust noor Eesti riik pühendas jääolude tundmaõppimisele Eestis ja rahvusvahelisele koostööle naaberriikidega. Juba 1928. aastal toimus Tallinnas ka hüdrograafia alane Balti mere riikide konverents.

Hiljuti lõppenud nõupidamisel osalesid Eesti, Hollandi, Leedu, Läti, Norra, Rootsi, Saksamaa, Soome, Suurbritannia, Taani teadlased ja meteoroloogid ning esindaja Maailma Meteoroloogiaorganisatsioonist (WMO).

jaanoupidamine2005

Hinda meid!