m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Eesti kirjutab alla koostöölepingule Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskusega

Pressiteade

Keskkonnaminister Villu Reiljan ja Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskuse (ECMWF) direktor Dominique Marbouty kirjutavad Eesti ja Keskuse koostöölepingule alla Tallinnas 7. novembril Keskkonnaministeeriumis Narva mnt. 7a kell 15.00. Pidulikul sündmusel osalevad Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) peadirektor Jaan Saar ja teised instituudi töötajad. Peale tseremooniat on võimalik vastata ajakirjanike küsimustele.

ECMWF on iseseisev rahvusvaheline organisatsioon, kes praegusel hetkel teeb koostööd 27 Euroopa riigiga. Liikmesriikide arvutisüsteemid on ühendatud ülikiirete telekommunikatsioonide abil superarvuti kompleksiga, mis asub ECMWF peakorteris Reading’is Suurbritannias. Arvutisüsteem sisaldab maailma suurimat numbrilise ilmaprognoosimise andmete arhiivi ja juhib maailma keerukaimat globaalse atmosfääri ja ookeanide keskpika ilmaennustuse mudelit.

ECMWF, kes on oma alal maailmas esikohal, pakub ilmajaamadele maailma ilma ja ookeani lainetuse 10 ööpäevalist keskpika ilmaprognoosi ning kuni 6 kuulist hooajalist ilmaprognoosi. Sealt saadavate andmete baasil arendab EMHI koostöös Tartu Ülikooli ja Soome Meteoroloogia Instituudiga  oma HIRLAM-mudelit, mis võimaldab oluliselt täpsemalt prognoosida ilma Eesti territooriumi erinevatel aladel. Neid tulemusi võib juba praegu näha EMHI koduleheküljel www.emhi.ee. Samuti on võimalik suurendada täpsemate ennustuste pikkust 6-10 päevani, mis on majanduslikust seisukohast tööde planeerimisel väga oluline. Need olgu mõned näited selle koostöö kasulikkusest.

Jaan Saar
EMHI peadirektor
646 1563
50 90 390

Hinda meid!