m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

UV-kiirguse tase väga kõrge!

Kolmapäeval, 28. juunil mõõdeti Tartu-Tõravere ilmajaamas erakordselt kõrge ultraviolettkiirguse näitaja. UV indeksiks arvutati enne keskpäeva 8.3, mida loetakse meie laiustel juba väga kõrgete klassi. Senine Eesti rekord (7.8) ületati sel päeval tervelt viiel korral (7.9, 8.3, 8.3, 7.9 ja 7.8)!

Millest olid tingitud taolised kõrged tulemused? Atmosfäär oli suhteliselt puhas, kuna kohale jõudis külm õhumass, osoonikiht Eesti kohal on momendil keskmisest veidi õhem, kõige olulisem on aga see, et päike piilus rünkpilvede vahelt. Nood aga teatavasti peegeldavad kiirgust lisaks (enamik päevast oli UV indeks vaid 3 kuni 5).

Võrdluseks: 30. juuniks ennustatakse Itaalias UV indeksi väärtusteks 6-10, Hispaanias 9-10, Hiinas ja Nepalis kohati 12-13.

Hinda meid!