m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Äikesetorm Tartumaal

18. juuli öösel liikus üle Eesti külm front, millega kaasnesid äikesed. Kui mujal Eestis olid äikesed harvad, siis tõelise äikesetormi mõõdu said need mitmel pool Tartumaal (kahjuks läksid nad vaatlusjaamadest mööda ja jäid ilmateenistusel fikseerimata).

Õhutemperatuuri kontrast frontaaltsoonis oli märkimisväärne: soojas õhumassis Tallinna raadiosondi andmeil +16 °C, selle üleminekul järgneva 12 tunni jooksul langes +6 °C lähedale. Kahjuks ei ulatu Tallinna ilmaradari vaatevälja nii kauged pilved, samuti puuduvad kella 3-4 vahel öösel väga täpsed satelliidipildid. Seepärast tuleb piirduda pealtnägijate jutuga ning tegemist oli rahetormiga, millega kaasnes Ulila kandis ka tromb ehk tornaado väiksem ja ohutum vend, vt. http://www.nssl.noaa.gov/edu/safety/tornadoguide.html

Radaripilt Läti kolleegidelt, mis näitab Tartumaal kuni 13 km kõrguvat äikesepilve.

aike_juuli2007

Hinda meid!