m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Kas osooniauk väheneb?

Leebed temperatuurid vähendasid 2007. aastal Antarktika kohal asuvat osooniauku

Genf, 18. oktoober 2007 – Antarktika kohal asuv osooniauk on vähenenud, kuid see ei tulene osoonikihi taastumisest vaid viimase talve leebetest temperatuuridest Antarktika stratosfääris.

Alates 1998. aastast olid 2007. aasta osooniaugust väiksemaid vaid 2002. ja 2004. aasta omad. Praeguse osooniaugu suurus on 25 miljonit km2 ning osoonisammas on vähem kui 220 Dobsoni ühikut. Osooni vähendavate gaaside hulk Antarktika stratosfääris oli suurim 2000. aasta paiku. Praegu see kogus väheneb 1% aastas.

Osooniaugu vähenemine on tingitud keskmisest kõrgematest õhutemperatuuridest ning ei tähenda, et osoonikiht on taastumas. Stratosfääris on veel piisavalt suurtes kogustes kloori ja broomi, et osoonikiht 14-21 kilomeetri kõrgusel täielikult hävitada. See kogus võib põhjustada osooniaugu suurenemist veel järgmise kümnendi või kahe jooksul. Sellel perioodil sõltub osooniaugu seisukord suuresti Antarktika stratosfääri meteoroloogilistest tingimustest talvisel ajal.

Heitgaaside koguse suurenemine atmosfääris madaldab stratosfääri temperatuuri ning suurendab seega ohtu tõsiste osooniaukude tekkeks järgnevate kümnendite jooksul. Kuid ilmastikutingimused varieeruvad aastast aastasse ning seetõttu võib osooniaukude olukord ka paraneda.
Lisainfo Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni kodulehel: http://www.wmo.int/pages/prog/arep/gaw/ozone/index.html

Kontaktisik:
Jaan Saar
Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi peadirektor
Tel: 666 0988
GSM: 509 0390
E-mail: jaan.saar@emhi.ee

Hinda meid!