m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Äike 2. juuli öösel-hommikul Ida-Eestis

2. juuli öösel oli ilm Eestis äikseline – kella 3 ajal algas äike Tartu – Võrtsjärve kandis. Siis pidas natuke aega vahet ja kella 5.30 ajal jätkus Rakvere kandis. Paugutas sellest lõuna pool tundi poolteist ja eemaldus ida suunas. Kella 8–9 vahel tegi väikese peatuse Peipsi põhjaosa kohal ja vaibus kella 10-ks.

Uudisteagentuurid teatasid, et 2.07.2009 hommikul tabas välk Vinni valla Arukülas suurt kuuske ja selle lähedal asunud hoonet ning pani mõlemad põlema.

EMHI vaatluste põhjal võib kinnitada, et sel hommikul lõi tõesti Aruküla piires välku – kell 6.47 ja 6.50. Mõlemad välgulöögid olid suure võimsusega (48 ja 66 kA) ja võisid maja põlema panna küll. Mida põlenud maja elanikud ka ütlevad. Kahjuks ei tea me EMHI-s põlema läinud hoone täpseid koordinaate, et veendunult kinnitada äikese süüd süütajana.

Ivo Saaremäe

Hinda meid!