m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Tuulekülm

Seoses tõeliselt külma talve saabumisega on EMHI kodulehele välja pandud temperatuurid, mida inimene õues tunneb ehk tuulekülm. See temperatuur on madalam kui see, mida näitab termomeeter akna taga ja mis on raadios välja kuulutatud.
Külmatunnet suurendab tuul, mis puhub ära inimese kehasoojusega soojendatud õhukihi tema ümbert. Mida tugevam tuul ja madalam õhutemperatuur, seda rohkem kulutab inimene energiat, et ilmale avatud nahapinna temperatuuri ohutul tasemel hoida. Teatud piirist allpool ta seda ei suudagi. Loetakse, et -27° puhul on külmumisoht pikaajalisel väljas viibimisel; -35° juures on naha külmumise oht 10 – 15 minuti jooksul ja -40° korral võib nahk külmuda vähem kui 10 minutiga.

Vastavalt sotsiaalministri määrusele võib õppetunnid ära jätta kui sõit kooli ja tagasi ei ole korraldatud ja tegelikult toimiv välisõhu temperatuur on:

1) miinus 20°C ja madalam 1.-6. klassis;
2) miinus 25°C ja madalam 7.-9. klassis.

5 / 1 hindajat