m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Jõulurahu rikkuja

Taas on Euroopa ilmateenistuste alarmilehekülg vt. http://www.meteoalarm.ee/ täis punaseid toone, seega olukord on tõsine ja igas riigis isemoodi – lõuna pool paduvihmad, põhja pool lumi, tuisk, jäide.

Ei jäta tsüklon nimega Scarlett meidki puutumata, kuigi eile veel (22. dets.) jätsid kaks olulisemat mudelit meid suurte sadude ringist välja. Tänased arengud kinnitavad taas algset arvutust pikalt kestva lumesaju saabumise kohta just jõuluõhtuks. Selleks ajaks peaks ka kirdetuul selle juhtumi maksimumi saavutama, ulatudes rannikul ja saartel iiliti 20 m/s, sisemaal 7-13 m/s. Võrreldes Monikaga(kuni 26 m/s), on need numbrid tagasihoidlikumad ning tuul puid murdma ei kipu. Seega elekter jääb suure tõenäosusega pühadeks meid valgustama ja soojendama.

Teede olukord saab üsna tõsine olema, sest pikalt kestev mõõdukas lumesadu võib aja jooksul anda sajuhulgaks mitmelgi pool 20 cm ja enam. Lumesadu ja tuisk võivad kesta 24. detsembri päevast kuni 26. detsembri õhtuni. 23. detsembri arvutustel on suurimad sajuhulgad tulemas Liivi lahe ümbruses ja samuti Lõuna- ning Kesk-Eestis.Kuid lumeta ei jää ka põhjarannik, kus tuul arvatavalt kõige tugevam.

Scarlett ise on kestva saju ja tuisu ajal keskmega Poolas, jättes ematsükloni kaugele Itaaliasse jätkuvalt paduvihma valama. Pühapäeval ja esmaspäeval võib kese meile veelgi lähemale tulla ning liikuda üle Leedu kirde poole.

Jälgige sajuhulga ja tuule arvutusi EMHI lehelt HIRLAM mudelist, Monikaga olid need numbrid tõele lähedal. Jooksvaid andmeid lumesaju intensiivsuse kohta saab automaatilmajaamadest teada. Sajuala lähenemist aga kõigepealt Läti radarilt http://www.meteo.lv/public/29168.html, siis juba EMHI radaritelt.

Hinda meid!