m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Tartu saab kesklinna uudse veemõõdutorni-infotabloo

Kolmapäeval, 15. detsembril kell 12 avatakse Tartu kesklinnas Emajõe kaldapealsel veemõõdutorn-infotabloo, mis hakkab reaalajas näitama õhutemperatuuri ning Emajõe veetaset ja –temperatuuri.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) ja Tartu linnavalitsuse koostöös paigaldatakse seitsme meetri kõrgune veemõõdutorn-infotabloo Kaarsilla lähistele. Torni tipus asetseval tablool näidatakse reaalajas automaatjaama poolt mõõdetavat õhutemperatuuri ning Emajõe veetaset ja veetemperatuuri. Andmed uuenevad iga 10 minuti tagant.

Veetaseme mõõtmist alustati Tartu linnas Emajõel 1867. aastal kui Tartu Ülikooli Meteoroloogia Observatoorium paigaldas Kivisillale veetaseme mõõdulati. Ajendiks oli kevadine suurvesi, mis peale lumerohket talve põhjustas Tartu linnas ulatusliku üleujutuse. Emajõe absoluutne maksimaalne veetase on 373 cm üle jaama graafiku nulli ning pärineb sama aasta 6. maist. Absoluutne minimaalne veetase on mõõdetud 27. novembril 1939 ning see on –52 cm alla jaama graafiku nulli.
Enam kui 4-meetrine maksimaalse ja minimaalse veetaseme amplituud näitab, et jõe veetaseme jälgimine on tähtis nii linnarahva turvalisuse tagamiseks, insenertehniliste rajatiste planeerimisel kui teaduslikult seisukohalt.

Euroopa Regionaalarengu Fondi projekti “Hüdromeetrilise, meteoroloogilise ja rannikumere seirevõrgu moderniseerimine keskkonnaseire võimekuse tõhustamiseks“ raames moderniseeritakse ajavahemikul 2010-2013 EMHI seirevõrku, mille üks osa on Tartu hüdromeetriajaama rekonstrueerimine ja veemõõdutorni paigaldamine koos infotablooga.

Tartu veemõõdutorni, infotabloo ja mõõtetehnika kogumaksumus on 1 231 268 krooni ning seda rahastatakse lisaks ülalnimetatud projektile ka Keskkonnainvesteeringute Keskuse keskkonnaprogrammist ning Tartu Linnavalitsuse ja EMHI eelarvest.

Veemõõdutorni ja infotabloo valmistas ning paigaldas konsortsium OÜ Info & Light Solutions, Meistri Projekt AS ja Volta AS. Mõõteseadmed on tarnitud Soome firmast Vaisala OYJ.

Lisainfo: EMHI ERF projektijuht Mari Sepp, tel 522 4166; Tartu linnakunstnik Tiit Kaunissaare, tel 7361 243, 5326 9542.

Hinda meid!