m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Lumi ja tuisk

Madalrõhkkonna põhjaserv kattis Eesti lumega. Tasapisi lisandub lund juurde ka ööl vastu neljapäeva.

Neljapäeval muutub madalrõhkkond ägedamaks. Kõrgemates õhukihtides laieneb tsüklonaalne süsteem Läänemere ümbrusest Vahemereni ja sealt liigub soe õhk  põhja-kirde suunas. Samal ajal 60-ndast laiuskraadist põhja pool saab valdavaks külm õhumass ja idakaarest voolab Venemaa põhjaaladelt külma veel juurde. Lõuna poolt tuleva sooja ja niiske õhu ning põhjapoolse külma vahel muutub kontrast järjest teravamaks. Energia lisandumine annab tõuke uue osatsükloni tekkeks. Kujuneb see välja ööl vastu neljapäeva Kesk-Euroopa kohal ja liigub kiiresti edasi kirdesse. Neljapäeva päeva jooksul jõuab tsüklon Leedu piirile ja surve Eestile suureneb. Aeg-ajalt sajab lund ja tuiskab. Õhtupoolikul muutub sadu lõunapoolsetes maakondades tihedamaks. Ida- ja kirdetuul läheb tugevamaks, puhangud ulatuvad sisemaal 15, saartel ja rannikul 17-20 m/s. Õhutemperatuur on 0..-5 °C.
Reede öö tuleb sajune, tuisune ja väga tugeva tuulega. Mandril on sadu intensiivne, võib lisanduda 4-10 cm lund.  Puhub ida- ja kirdetuul 8-15, puhanguti 18, öö hakul põhjarannikul üle 20 m/s.  Õhutemperatuur on -2..-8 °C.

Reede päeval on sadu intensiivsem veel põhjarannikul ja siin jätkub ka tuisk. Sisemaal tuisuoht väheneb, kuid lund ja lörtsi tuleb lisaks. Kagu-Eestis pole välistatud ka vihm ja kui õhutemperatuur jääb ka seal miinuspoolele, siis võib tekkida maha jäitekiht.
Nädalavahetusel jäävad sajud harvemaks ja ilm muutub külmemaks. Seega suureneb temperatuuri kontrast merealade vee ja õhu vahel. Mere ja lahtede kohal on soodsad tingimused pilvede arenguks, mis rannikule jõudes võivad tihedaid lumehooge puistata.

Nõnda on lähiaja ilmaolud väga keerulised ja liiklustingimused rasked.

Hinda meid!