m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Esimesel advendil tõuseb tuul tormiseks

Reedel (29.11.) kulges Gröönimaa rannikult Atlandile võimas pilvesüsteem, mille edasist arengut soodustas kahe kontrastse õhumassi lähenemine. Ookeani 40-50-ndatelt laiustelt kandis edelavool sooja ja niisket õhku Islandi suunas. Kanada arktilistelt aladelt tulnud väga külm õhk liikus kiiresti üle Ameerika ranniku.

Need tingimused annavad tõuke uue osatsükloni tekkeks reede hilisõhtul Islandi ja Gröönimaa vahelisel alal. Laupäeval liigub see Norra merele ja muutub järjest aktiivsemaks, keskpäevaks on õhurõhk langenud 977 hPa-ni.

Pühapäeva öösel jõuab tsüklon Skandinaavia rannikule ja laieneb hommikuks Läänemere äärde. Meie rannikuvetes edelatuul tugevneb. Alates Loode-Eestist hakkab lörtsi sadama. Sajuala laieneb kiiresti üle Eesti, idapoolsetes maakondades tuleb ka lund. Ajuti võib sadu tihe olla ja liiklusolud halva nähtavuse tõttu piiratud.

Päevaks jõuab tsüklon Soome. Eestis on ilm sajune – Lääne-Eestis sajab vihma, ida pool enamasti lörtsi. Edela- ja läänetuul tõuseb rannikualadel puhanguti 20 m/s, pärastlõunal pöördub Saaremaal ja Hiiumaal, pisut hiljem ka loode- ja läänerannikul loodesse, puhangud tõusevad 25 m/s (Saaremaal ja Hiiumaal tõenäosusega kuni 90%, rannikualadel kuni 65 %).

Õhtul pöördub tuul ka sisemaal loodesse, puhanguid on tõenäoliselt kuni 20 m/s (tõenäosusega 35-65%), saartel ja rannikualadel 28 m/s (tõenäosusega 65-95%).

Tihedam sadu lakkab.

Ööl vastu esmaspäeva liigub tsüklon edasi Kesk-Venemaale. Lühiajalisi sajuhooge tuleb meil lörtsi ja lumena, kuid sajuhulk ei tohiks enam suur olla. Põhjakaarest jõuab meile külmemat õhku ja temperatuur langeb tasapisi alla 0ŗC. Märjad ja lörtsised teepinnad muutuvad libedaks.

Tormituul annab järele alles vastu hommikut. Vaibumist võib esmaspäeva pärastlõunaks loota.

Taimi Paljak
Ilmaprognooside osakonna juhataja

5 / 1 hindajat