m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Tormine reede 13.12.2013

Euroopa lääneserva mööda kandus tugevas lõunavoolus väga soe õhumass Atlandi 40-ndatelt laiustelt Norra merele. Poolustelt kuni 70-ndate laiusteni on valitsevaks arktiline külm ja nende kahe erineva õhumassi vastasseis annab võimsa tõuke uue osatsükloni erakordselt kiireks ägenemiseks.

Täna (12.12.)  keskpäevaks jõuab uus keeris Norra rannikule ja õhtuks juba üle Skandinaavia mäestiku, õhurõhk selle keskmes langeb 980 hPa ehk 735 mm-ni elavhõbedasamba järgi. Madalrõhkkonna lõunaserv laieneb neljapäeva õhtuks jõuliselt Läänemere äärde ja tõstab edelatuule 25, Eesti rannikul 20 m/s. Hilisõhtul jätkub kiire tuule tugevnemine.

Reede (13.12.) öösel liigub osatsüklon kiiresti üle Kesk-Soome Karjalasse. Aktiivse tsükloni servas on sisemaal oodata edela- ja läänetuult 12-18, puhanguti 23 m/s, meie rannikuvetes tõuseb keskmine kiirus 15-21, puhangud 30, tõenäolised on ka 32 m/s. Kõige tormisemaks kujunevad Hiiumaa ning mandri loode- ja põhjarannikualad. Maksimumi saavutab tuul Läänemerel öösel ja varahommikul, meie rannikuvetes ja mandri sisealadel hommikul.

Tsükloni liikumine on väga kiire ja tänu sellele kestab tormituul suhteliselt lühikest aega. Hommikul pöördub tuul lääne poolt alates loodesse.

Merel algab loodetuule nõrgenemine juba ennelõunal, Eesti lääneservas keskpäeva paiku ja idapoolsetes maakondades pärastlõunal.

Sademed on koondumas enamasti tsükloni keskpunkti lähedusse ja üle Eesti liiguvad vaid kohatised lühiajalised vihmahood. Õhutemperatuur on +2..+7°C.

Päeval algab külma õhumassi sissetung. Ilm jaheneb ja õhtupoolikul langeb õhutemperatuur alla 0°C.

Tõenäoliselt tugev tuul kuivatab suurematel trassidel teepinnad. Libedaks muutuvad aga märjad metsadevahelised teelõigud.

3.5 / 2 hindajat