m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

11.01. tormi kohta täiendav teave

Tsükloni liikumistee

Täna (10.01.) jõudis väga aktiivne tsüklon ookeanilt Norra merele, selle servas on Oslo lähistel tekkimas uus osatsüklon, mis liigub edasi Stockholmi suunas. Tsüklon muutub kiiresti väga aktiivseks.

Täna õhtul pöördub Eestis tuul kagusse ja tugevneb puhanguti 15, saartel 22 m/s. Tihe lume- ja lörtsisadu laieneb üle Lääne-Eesti, tuiskab.

Eeloleval ööl (11.01.) liigub tsüklon väga aktiivsena edasi üle Ahvenamaa Eesti suunas. Öö hakul puhub tugev kagutuul puhanguti 15-18, saartel 22 m/s. Pärast keskööd pöördub edelasse, saartel läände ja on väga tugev, puhanguid on rannikul 20 m/s, Pärnumaal kuni 25, Saaremaal ja Liivi lahel kuni 30 m/s. Sajab tugevat lund ja lörtsi, tuiskab. Pärast keskööd sajab Lääne- ja Lõuna-Eestis ka vihma ja on jäidet.

11.01. hommikul jõuab tsüklon Osmussaare lähistele. Viimaste arvutuste kohaselt on tsüklon seni prognoositud trajektoorilt veidi lõuna poole kaldumas ja liigub päeva jooksul üle Eesti ida-kagu suunas ning jõuab õhtuks Peipsi kohale. Hommikul jääb sisemaal ja põhjarannikul tuul vaikseks. Tugevama tuule vöönd nihkub enam Edela-Eesti kohale. Lääne-Eesti saartel ja Pärnumaa rannikul ulatuvad puhangud 20, Saaremaal ja Liivi lahel 25 m/s ja püsivad nii tugevana kuni lõunani, seejärel jääb tuul saartel pisitasa nõrgemaks.
Mandril tugevneb pärastlõunal tuul eelkõige Lõuna-Eestis, kus edela- ja läänetuule puhanguid on 15-18 m/s ja põhjarannikul, kus põhja- ja kirdetuul ulatub puhanguti kuni 23 m/s. Aeg-ajalt sajab lörtsi ja vihma. Libeduseoht on suur!

11.01. õhtul tuul nõrgeneb ja põhja poolt alates langeb õhutemperatuur alla 0°C.

Veetase tõuseb Eesti rannikualadel 11.01. hommikul ja päeval +70..+100 cm, Pärnus ja Liivi lahe idarannikul 120..+140 cm üle keskmise taseme, jäädes tõenäoliselt alla kriitilise taseme.

Kriitiline piir on Pärnus +160 cm, Haapsalus +140 cm, Tallinnas +120 cm.

Taimi Paljak
Ilmaprognooside osakonna juhataja

5 / 1 hindajat