m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Torm 2.01.2015

sat_0101-0201.20151.01.15. keskpäevaks kandus Atlandilt väga tugevate edelatuulte vöönd üle Briti saarte Skandinaaviasse ja kannab ookeani 40-ndatelt laiustelt väga sooja ja niisket õhku Euroopasse ning loob soodsad tingimused uue tsükloni tekkeks. 2.01.15. keskööks liigub osatsüklon üle Briti saarte ja Põhjamere ning jõuab Norra rannikule Alesundi lähistele, hommikuks suundub Kesk-Rootsi (Östersundi lähistele).

2.01.15. päeva jooksul liigub tsüklon edasi itta, jõudes keskpäevaks üle Botnia lahe Pori lähistele ja õhtuks Saima järvistu kohale.

Eestis tõstab tsüklon tuule tormiks. Hommikul tugevneb Eesti rannikuvetes edelatuul puhanguti 18 m/s, keskpäevaks puhanguti 25 m/s. Pärast lõunat paisub tuul kiiresti tormiks, puhangud ulatuvad 28-32 m/s. Maksimaalsed puhangud Saaremaal ja Liivi lahel võivad tõusta 35 m/s.

Sisemaal tugevneb edelatuul keskpäevaks puhanguti 15 m/s, õhtupoolikul puhanguti 20 m/s. Eesti lõunaosas võivad õhtul puhangud 25 m/s ulatuda.

Tugev tormituul tõstab ka veetaset nii Läänemerel kui lahtedes ja väinades. Veetase hakkab 2.01. hommikul tõusma ja saavutab maksimumi õhtul. Veetaseme prognoositav tõus on 120-140 cm üle keskmise taseme. Pärnu lahes ja Liivi lahe idarannikul kuni Läti piirini võib tõusta 150-170 cm üle keskmise ja ületada kriitilise taseme.

Tsüklon võib prognoositud trajektoorilt veidi põhja või lõuna poole kalduda ja sel juhul ka tuuleväli muutub. Nõnda on võimalik, et Soome lahel 2.01. pärastlõunal tuul mõneks tunniks hoopis nõrgeneb ja seejärel tugevneb uuesti, sest 2.01. õhtul pöördub tuul eemalduva tsükloni järel alates saartest läände ja loodesse ning püsib ka 3.01. öösel tormine.

Lähema ööpäeva jooksul jälgime tsükloni edasist arengut ja muutuste korral korrigeerime hoiatusi ja prognoose, mille kohta saate infot Riigi Ilmateenistuse veebilehelt www.ilmateenistus.ee

Taimi Paljak

Ilmaprognooside osakonna juhataja
Riigi Ilmateenistus

 

5 / 1 hindajat