m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Keskkonnaminister Mati Raidma külastas Tartu-Tõravere ilmajaama

Tartu-Tõravere ilmajaama tutvustavad Ain Kallis ja Ingrid niklus.3. veebruaril külastas Tartu-Tõravere aktinomeetriajaama keskkonnaminister Mati Raidma, kes tutvus kaasaegsete ilmamõõdikutega vaatlusväljakul ning ajaloolistega ilmamuuseumis. Lähimalasuva ilmajaamaga oli tutvuma tulnud ka Elva linnapea Toomas Järveoja. Klimatoloog Ain Kallis tutvustamas Tartu-Tõravere ilmajaama n-ö lemmiklooma - burromeetrit.

Ilmavaatlustest Tartu-Tõraveres enne ja nüüd rääkisid külalistele sealse ilmajaama juhataja Ingrid Niklus ning klimatoloog Ain Kallis. Pikemalt peatuti päikesekiirguse mõõtmiste juures. Päikesekiirguse mõõtmistega alustati seal 1965. aastast ehk 50 aastat tagasi.

Tartu-Tõravere meteoroloogiajaam kuulub maailma Meteoroloogia Oragnisatsiooni (WMO) kliimajaamade võrgustikku ning EUMETNETi baasjaamade võrgustikku. 1. augustil 2013 avaldas Maailma Kliima Uuringute Programm (WSPR) olulist tunnustust Tartu-Tõravere meteoroloogiajaamale ning selle töötajaile päikesekiirguse mõõtmiste suurepärase andmekvaliteedi eest. Samuti tõsteti esile andmete ajaliselt täpset ning katkematut laekumist ülemaailmsesse kliimabaaside võrku (BSRN).

Suuresti tänu observatooriumi naabrusele, on Tartu-Tõravere meteoroloogiajaam ka üks ekskursantide poolt palju külastatud ilmajaam. Siin käivad ilmamõõtmistega tutvumas nii (üli)kooliõpilased, ilmahuvilised kui ka ümberkaudsed elanikud.

5 / 1 hindajat