m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Ilusad ilmad suurendavad õietolmu sisaldust õhus

Sarapuu õietolm suurendatuna

Sarapuu õietolm

Õitsemisperiood on kätte jõudnud. Lepa ja sarapuu urvad on lahti läinud ning kui ilmad kuivemaks lähevad, siis on oodata ka õietolmu taseme tõusu õhus.

Lepp ja sarapuu on ka ühed põhilised õietolmuallergiat ehk pollinoosi tekitavad taimed. Nende õitsemine võib kesta kuni aprilli lõpuni. Seejärel hakkab õitsema kask, mis on tugev allergeen. Olenevalt ilmastikust algab kase õitsemisperiood aprilli teisest poolest kuni maist ja võib kesta kuni juunini. Mai lõpust hakkavad õitsema ka kõrrelised. Nende õitsemisperiood kestab kuni suve lõpuni, sest erinevad liigid õitsevad erineval ajal.

Juuli teisest poolest alustab õitsemist veel üks tugevamat allergiat põhjustav taimeperekond, milleks on puju ja mille õitsemisperiood võib kesta kuni septembrini.

Erinevate taimede õietolmu sisaldust õhus on võimalik jälgida Eesti Õhukvaliteedi Juhtimissüsteemi kodulehelt ja Allergialiidu kodulehelt.

Õietolmuseiret teeb Eesti Keskkonnauuringute Keskus viies Eesti linnas – Tallinnas, Tartus, Pärnus, Jõhvis ja Kuressaares. See on üks osa Eesti Õhukvaliteedi Juhtimissüsteemist. Õietolmuseiret rahastab Keskkonnainvesteeringute Keskus.

5 / 1 hindajat