m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Kuiv periood lõppes sajuga

Pika perioodi jooksul Ida-Euroopa kohal püsinud kõrgrõhkkond taandus eelmisel nädalal. Atlandi 40-ndate laiuste kohalt tungis väga soe õhumass Lääne- ja Kesk-Euroopasse. Läänemere ümbruses valitsenud jaheduse tõttu suurenes temperatuuri kontrast, ookeanilt lisandus ka niiskust. Neis tingimustes arenesid läheneva madalrõhulohu piires võimsad pilvesüsteemid, mis liikusid Läänemerelt üle Eesti ida-kirde suunas. 27.08. hilisõhtul algas sadu läheneva sooja frondi eel ja jätkus kuni 28.08.15.a. õhtuni. 28.08. keskpäeva paiku külma frondi üleminekul oli sadu kõige intensiivsem.

Järgnevalt on esitatud rõhuvälja meretasemel muutumine 19.–29. augustini:

Video 1

Pilvesüsteemi areng 27.–28. augustil satelliitvaatluste järgi:

Video 2

Soome ja Eesti radarite vaatlusandmed 28. augustil illustreerivad pilvesüsteemi liikumist üle Eesti:

Video 3

Eelpoolkirjeldatud sünoptiline olukord on Eestis tüüpiline, mil Atlandilt jõudva sooja ja niiske õhumassi saabumisel ning seejärel eemaldumisel langeb rohkelt sademeid.

Sajusummad olid 27. augusti kl 17.00-st kuni 28. augusti kl 19.00-ni paljudes kohtades 5–20 mm. Suurim sademete hulk esines Lääne- ja Loode-Eestis, sealhulgas Kasari hüdromeetriajaamas – sajusumma ulatus 57 mm-ni. Eestis augustikuu sademete kliimanorm võrdub 83 mm-ga.

 

5 / 2 hindajat