m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Viis ilmajaama said uue kvaliteetse automaatika

Keskkonnaagentuuri koosseisu kuuluv Riigi Ilmateenistus vahetas välja Harku, Türi, Lääne-Nigula, Ristna ja Kihnu ilmajaama automaatjaamad. Samas uuendati ka Haapsalu, Heltermaa ja Roomassaare tuule- ja sademeteandureid. Kaasaegne tehnika võimaldab saada veelgi kvaliteetsemat ja operatiivsemat ülevaadet hetkeilmast ning koostada senisest täpsemaid prognoose.

Antud ilmajaamade senised automaatjaamad olid ajast maha jäänud ning kuna mitmete seadmete tootmine lõpetatud, ei olnud nende parandamine otstarbekas. Keskkonnainvesteeringute Keskuse rahastatud projekti raames soetati ja paigaldati Harku, Türi, Lääne-Nigula, Ristna ja Kihnu seirejaamadesse kaasaegne vaatlustehnika. Lisaks renoveeriti jaamades uue mõõtetehnika tarbeks vaatlusväljaku elektrisüsteemid ja andmesidekaablid. Haapsalu, Heltermaa ja Roomassaare uuendati vaid tuule- ja sademeteandurid.

Lisaks prognoosidele ja hoiatustele on ilmateenistusel uute automaatjaamade toel võimalik teha üldsusele huvipakkuvaid kokkuvõtteid erinevatest ilmaparameetritest. Harku jaam kuulub ka rahvusvahelisse kliimajaamade võrgustikku. Projekti raames paigaldatud uus tehnika võimaldab saata kvaliteetsemaid ilmaandmeid üle maailma. Lisaks on uued seadmed töökindlamad, mis tagavad ilmateenistuse poolt katkematu andmevoo ning vähendavad ühtlasi ka jooksvaid kulusid.

Projekti toetas KIK Keskkonnaprogrammi alamprogramm Atmosfääriõhu kaitse programm § 6′, lg 2, p 5 “meteoroloogilise vaatlusvõrgu kaasajastamine”.

Lisainfo:
Kadri Kauksi
Keskkonnaagentuuri pressiesindaja
kadri.kauksi@envir.ee
53303448

Hinda meid!