m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Muutlik jõuluilm

Jõululaupäeval (24.12.) püüdleb ilm rahu ja heleduse poole. Kiirustavate madarõhkkondade vahele kiilub väike kõrgrõhuhari ja näitab ka madalat lühikest kaart käivat päikest. Tuuleiilid  vaibuvad. Õhutemperatuur on +5°C piires. Jõuluõhtu tuleb rahuliku edelatuulega ja laiguti selge tähistaevaga, termomeetrinäidud on napilt plusspoolel.

Jõuluööl (25.12.) muudab aga ilm meelt. Atlandilt pärit madalrõhkkond läheneb Norra rannikule, selle lõunaserva mööda kandub ookeani vete kohalt soe õhumass Läänemere poole. Sama õhukeerise lääneserva mööda tungib arktiline külm jõuliselt üle Norra mere. Kahe õhumassi erakordselt suur kontrast on energiaallikaks madalrõhkkonnale, mis laieneb hommikuks üle Läänemere ja tõstab lõunatuule rannikul puhanguti 20 m/s.

Reede (25.12.) päevaks liigub madalrõhkkond Norra rannikule, haarab enda alla kogu Põhja-Euroopa ja uus arenev osatsüklon suundub Botnia lahe äärde. Läänemere ümbruses jätkub õhurõhu langus ja tuule tugevnemine. Õhtuks tõusevad edelatuule puhangud sisemaal 18, saartel ja rannikul kuni 25 m/s. Sadusid tuleb enam ennelõunasel ajal, õhtu poole on vihmahooge harvem.

Ööl vastu laupäeva (26.12.) jääme madalrõhkkonna lõunaserva. Ilm on vihmahoogudega ja tormine. Edelatuule puhanguid on sisemaal kuni 20, rannikul 25 m/s ning Hiiu-, Lääne- ja Harjumaa rannikul pole välistatud ka 30 m/s. Tugev edelatuul tõstab veetaseme Lääne-Eesti rannikul 100 cm üle keskmise, Pärnu lahes enamgi, kuid kriitilise piirini tõenäoliselt veetase ei tõuse ja pühade rahu ei häiri. Kuid kuna nii õhurõhu välja kui tuule suuna ja kiiruse väikesed muutused toovad kaasa ka veetaseme muutuse, siis on soovitav veetaseme seisu jälgida ilmateenistuse veebilehel http://www.ilmateenistus.ee/meri/vaatlusandmed/kogu-rannik/kaart. Tõusva veetaseme tingimustes tuleks aga tähelepanu pöörata Rohuküla sadama territooriumile, kuhu kõrge tormilainega tungib meri – seda soodustab veelgi hommikupoolikul loodetuule torm.

Laupäeva (26.12.) hommikul pöördub tuul läände ja loodesse ning on algul ikka tormine. Pärastlõunaks annavad kõige tugevamad tuuleiilid järk-järgult järele. Õhumass vahetub külmema vastu. Sajuhood muutuvad lörtsiseks, õhtul lumiseks. Õhutemperatuur langeb alla 0°C.

Pühapäevaks (27.12.) saab ülekaalu külm kõrgrõhuala, muudab ilm kargeks ja rahulikuks. Lund võib pudeneda vaid üksikutes kohtades ning seda eelkõige merelt rannikule jõudvatest pilvedest. Nõnda on jõulupühade ajal oodata algul sügisest tormi ja selle järel talvisemaid ilmaolusid.

Heitliku ilmaga liiklemisel varuge aega ja meelerahu. Kauneid jõule!

Taimi Paljak
Ilmaprognooside osakond

Madalrõhkkonna trajektoor 23.12.2015 - 26.12.2015

5 / 1 hindajat