m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Madalrõhkkond muudab ilmaolud talviseks

ir-10-8-1-11-161.11.16. öösel tekkis Lõuna-Rootsi kohal madalrõhkkond, mis päeva jooksul muutub aktiivsemaks ja liigub edasi Gotlandi suunas ning laieneb üle Läänemere. Eesti rannikuvetes algab kagutuule tugevnemine, täna õhtul on rannikul puhanguid 17, saartel kuni 20 m/s. Lähenev sadu jõuab keskpäeva paiku saartele ja on esialgu nõrk ning tuleb alla lörtsi ja vihmana. Õhtuks jõuab sadu mandrile ja muutub tihedaks ning tuleb lume ja lörtsina. Nähtavus halveneb saju tõttu.

2.11.16. ööks jõuab madalrõhkkond Läänemerele ja selle kirdeserva mööda laieneb lume- ja lörtsisadu üle Mandri-Eesti, on tuisuoht. Kagutuule puhangud ulatuvad 15, rannikul 20, saartel kuni 22 m/s.

2.11. päeval suundub madalrõhkkond Läti kohale. Eestis jätkuvad lume- ja lörtsihood ning püsib tuisu võimalus. Edela-Eestis võib ka vihma sekka tulla ja on jäiteoht. Ennelõunal ulatuvad kagu- ja idatuule puhangud 15, Hiiu-, Lääne- ja Harjumaa rannikul 20 m/s, pärastlõunal tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -3..+3°C piires. Ööpäeva jooksul võib orienteeruvalt lisanduda 5-10 cm lund.

3.11.16. kaugeneb madalrõhkkond üle Leedu Venemaa poole ning lume- ja lörtsihood hõrenevad ning suuremal osal vabariigist lume kõrgus märkimisväärselt ei suurene. Üksnes Eesti põhjaservas püsib tihedate ja sagedaste sajuhoogude võimalus, mille tingib veel suhteliselt sooja lahevee ja saabuva külma õhumassi suur kontrast. Lahe kohal toimub intensiivne aurumine ja pilvede areng, mis rannikule jõudes võivad anda intensiivseid sajuhooge.
Õhutemperatuur langeb öösel -2..-7, rannikul 0°C ümbrusse, päeval tõuseb -2..+2°C-ni.
Järgnevatel ööpäevadel püsib madal temperatuurifoon.

Ettevaatust! Keeruliste ilmaolude tõttu muutuvad liiklusolud raskeks.

Taimi Paljak
Ilmaprognooside osakond

5 / 1 hindajat