m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Kuumus ja äike

Reedeks (11.08.) Balti riikide kohale kujunenud väike kõrgrõhkkond kaugeneb laupäeval (12.08.) Peipsi taha. Samal ajal jõuab Rootsi rannikule Kesk-Euroopast madalrõhkkond. Kahe rõhuala piirimail tugevnevas lõunavoolus saabub Balti riikide kohale väga soe õhumass ja kuna ka suurem osa päevast on mandril päikeseline, siis tõusevad päevased maksimumtemperatuurid 30°C ümbrusse. Pärastlõunal suureneb lääne poolt jahedama õhumassi surve ja saartel  suureneb hoovihma ja äikeseoht. Õhtul muutub atmosfäär ebapüsivaks ka mandril, on väga soodsad tingimused võimsate rünksajupilvede arenguks ja on tõenäoline, et sajab tugevat hoovihma, on ägedat äikest ja tugevaid tuulepuhanguid.

Ööl vastu pühapäeva (13.08.) eemaldub kuum õhumass Venemaale. Õhumassi vahetusega kaasnevad sajuhood ja äike võivad tugevad olla.

Pühapäeva päeval on Eesti kohal juba parasvöötmeline mõõdukus, õhusooja on  20°C ümber. Vihmahooge on hõredamalt ja võimalikud äikesed ei ole enam nii jõulised.

 

Taimi Paljak

Ilmaprognooside osakond

5 / 1 hindajat