m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Keerulised ilmaolud 1.veebruaril 2018

Atlandilt on uus madalrõhkkond Shetlandi saartele jõudnud, suundub edasi Põhjamerele ja selle lohk tungib jõuliselt üle Läänemere ning toob kaasa rohkelt niiskust ja ka soojema õhumassi.
Täna (31.01.) pärastlõunal algab saartel kagutuule tugevnemine. Õhtul hakkab saartel lund ja lörtsi sadama, rannikul võib ka vihma tulla Sadu levib edasi mandrile, kus tuleb alla lumena. Esialgu on sadu võrdlemisi nõrk.

Eeloleval ööl (1.02.) laieneb sadu edasi ida poole ja muutub pärast keskööd lääne poolt alates tihedaks, tuiskab. Hommikuks jõuab sadu Peipsi äärde. Hiiumaal ja Saaremaal tuleb sekka ka lörtsi ja vihma. Jäiteoht suureneb. Kagutuul tugevneb 7-12, puhanguti 15, pärast keskööd saartel ja looderannikul 20 m/s. Õhutemperatuur tõuseb saartel ja läänerannikul 0..+1°C-ni, sisemaal on -1..-5, Virumaal kuni -8°C.

Homme ennelõunal sajab tihedat lund ja tuiskab. Saartel ja läänerannikul lörtsi ja vihma. On jäidet. Puhub kagu- ja lõunatuul 7-12, puhanguti 15, saartel ja looderannikul 18 m/s. Õhutemperatuur on Tallinn-Viljandi joonest lääne pool 0..+2, ida pool -1..-5°C.

Pärastlõunal sajab Põhja- ja Ida-Eestis ikka tihedat lund ja tuiskab ning puhub tugev kagutuul. Õhutemperatuur on 0..-3°C.
Samal ajal Lääne-ja Lõuna-Eestis sajab lörtsi ja vihma. Saju intensiivsus väheneb, kuid jäiteoht on suur. Tuul pöördub edelasse ja nõrgeneb. Õhutemperatuur on 0..+3°C.

Tähelepanu! 1.02. on liiklustingimused halvad seoses lumesaju ja tuisuga. Orienteeruv lisanduva lume hulk 5-10 cm. Järgnev õhutemperatuuri tõus ja saju üleminek lörtsiks ja vihmaks toob kaasa suure libeduseohu.

Ööl vastu reedet (2.02.) sajuala eemaldub ja tuul nõrgeneb, kuid 0°C lähedase õhutemperatuuri tõttu libeduseoht püsib.

 

Taimi Paljak
Ilmaprognooside osakond
Ilmateenistus

5 / 2 hindajat