m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Nüüd on kindel – kevad murrab läbi!

Aprilli keskpaik on käes ning kevad võtab ilmet. Mitu päeva on Läänemere ääres ilma teinud kuiv ja karge kõrgrõhuala MARTIN, mis oma jõude vähehaaval kagu suunas Venemaale koondab. Taanduva kõrgrõhkkonna järel pöördub õhuvool järk-järgult lõunasse, aitab sooja tulekule kaasa ning öiseid ja varahommikusi miinuskraade jääb vähemaks.

Ühes soojaga saabub lõuna poolt jätkuvalt rändlinde ja mitte ainult. Peaaegu nädalajagu on soojeneva Vahemere kohal süvenenud madalrõkkonnad haaranud Aafrikast, Sahara kõrbest liivatolmu ning kandnud seda siis Euroopa kohale. On olnud üsna tavaline, et peale järjekordset sadu jõuab maale ja pindadele veidi punakat tolmu. Õhus on tolm muutnud intensiivsemaks värvid nagu punane, oranz ja kollane ning päikeseloojangud on saanud jumet juurde.

Laupäeval (14.04) särab Eesti taevas Venemaalt ulatuva kõrge toel veel päike ning lisanduv soe tõstab õhutemperatuuri paljudes kohtades üle 15°C, vaid tuulele avatud rannikul, kaasa arvatud Peipsi järve vahetus läheduses püsib õhk jahedam. Samal ajal jõuab Kesk-Euroopast Läänemerele madalrõhulohk, mis võtab suuna Baltimaadele. Ematsüklon JOI eemaldub ise Põhjamerele ja hääbub seal.

Madalrõhulohuga seotud vihmahood jõuavad Eesti saartele pühapäeva (15.04) varahommikul ja levivad päeval edasi ida-kirde suunas. Sooja tuleb laupäevaga võrreldes veidi vähem, kuid äsja sadanud vihm süvendab kevadetunnet. Eks mõni kübe Sahara tolmu tuleb ka lisaks, vaatamata sellele, et suurem osa on Kesk-Euroopasse jäänud.

Ka järgnev nädal jätkub soojemal foonil ning nüüd võib tõesti autodel rehvid ära vahetada!

 

 

5 / 2 hindajat