m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Ilmapööraja

Nädalavahetus on ukse ees ning ilm on jälle ära pööranud. Pöörajaks madalrõhkkond FABIOLA, mis Soome lahe idaosa kohalt Venemaale liigub ning oma serva mööda meile sajupilvi kaarega peale keerutab.

Jahedust seekord karta pole, kuna madalrõhuala serva mööda on piki Venemaad Musta mere äärest suvesoe õhumass Koola poolsaareni jõudnud ning Lapimaa kaudu pääseb see praegu tagasi lõunasse. Eks osa läheb tee peal kaduma, aga kohe-kohe peaks meie juulikuine ööpäeva keskmine õhutemperatuur (17,4°C) ennast õigustama. Rannailmaga nii hästi pole, kuna sajukeerajaid fronte tuleb juurde. Samas sadu ei jagu sugugi igale poole võrdselt.

Saabuval nädalavahetusel (6.-8.07) on Peipsi tagant aeglaselt Venemaale liikuv madalrõhkkond vihma- ja äikesepilvede osas kõige heldem Eesti ida- poolsetes maakondades, saartele jõuab sadu õige vähe. Mandri läänepoolne osa jääb kuhugi kahe vahele ja seetõttu on ilma iseloom kõige ettearvamatum.

Äikese tõenäosus on täna (6.07) suurim Eesti idaservas, ohtlikumad pilved tõmbab madalrõhkkond endaga tõenäoliselt Venemaale kaasa, aga homme (7.07), kui Eestisse jõuab põhjast soe, koonduvad äikesepilved mandri lõuna- ja kagupoolse osa kohale.

Pühapäeval (8.07) on äikeseoht väike. Tuule valdavaks suunaks on loode, millel on küll jõudu purjedesse puhuda, kuid suure tormi mõõtu karta pole. Ööd tulevad mõõdukalt soojad (11..16°C) ning päevadki tunnevad laialt temperatuurinumbrit 20, mõnes kohas paar kolm kraadi enamgi. Saju all on muidugi jahedam.

Head õuesolemist!

5 / 1 hindajat