m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Kuumus kestab

Alanud nädala maksimumtemperatuurid tõusevad 30..32°C-ni ja seda eelkõige lähipäevil, kui pilvi on hõredalt ja ülekaalus on päikeseline ilm. Nädala teisel poolel lisandub tasapisi niiskust ja kerkib üles pilverünki, mille all termomeetrinäidud jäävad pisut alla 30°C. Samal ajal öösiti on temperatuuri langus aeglane – minimaalsed näidud 15..16°C-st sisemaal selge taeva all 20..21°C-ni rannikul ja pilvisema ilma korral. Nõnda ei jõua linnatingimustes päeva jooksul kuumaks köetud teed-tänavad ja hoonete seinad jahtuda ning vaatamata pisut madalamatele termomeetrinäitudele, aga samal ajal suurenevale õhuniiskusele võib palavus ikkagi liiga teha. Soovitav on ennetada tervist kahjustavat ülekuumenemist, vältida pikaajalist päikese käes viibimist ning füüsiliselt rasket tööd teha võimaluse korral varjus või varajastel hommikutundidel ja õhtul, tarbida rohkelt vedelikku ja võimalusel end vees jahutada.

Kuumale annab võimaluse Läänemere äärde jõuda soodus seis ilmakaardil (juuresolev joonis). Euroopa põhjaalade kohal asub kõrgrõhkkond ning Ukraina ja Lõuna-Venemaa kohalt avaldab survet madalrõhkkond. Kahe rõhuala piirimail jääb mõneks ajaks püsima õhuvool idakaarest, mis tagab väga soojale õhumassile päev-päevalt lisa. Nädala teisel poolel muutub madalrõhkkond mõjusamaks, selle servas arenevatest rünksajupilvedest on neljapäeval üksikuid vihmahooge, reedest alates aga sajab laialdasemalt hoovihma ja on äikest, võib tulla rahet ja äikesepilve all tugevaid tuuleiile olla.

5 / 1 hindajat