m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Süvavee kerge muudab rannavee jahedaks  

Palav ilm ajab inimesi vee lähedale, aga vee ääres võib kohtuda hoopis iselaadsete nähtustega. Vohavad sinivetikad on kindlasti probleem number üks, kuid tänasel (27.07.2018) satelliidifoto töötlusel on näha Eesti põhjarannikul jahenevat vett (fotol kitsas sinine riba). Jahenemist põhjustab süvavee kerge ja see leiab aset, kui piki randa puhuv mõõdukas tuul (Soome lahel ida, kirde) käivitab veesisese transpordi, mis sügavamalt jaheda vee pinnale toob. Vesi võib rannal jaheneda vähemalt 5, kui mitte 10°C võrra.

Fotol on näha satelliidilt (Suomi-NPP) mõõdetud aluspinna soojuskiirgus, mis on samaväärne temperatuuriga. Punase värviga alad näitavad Läänemerd ümbritsevates maades selge taeva all 30°C-st palavust.

5 / 1 hindajat