m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Soe sätib minekule

Lähipäevil asendub Musta mere äärest pärit soojus Atlandilt saabuva normilähedase niiskusega.

Eile (7.09.2018) jõudis Eestisse kaugelt Kagu-Euroopast, Musta mere äärest suvesoe õhumass, mille all said nii mõnedki temperatuurinumbrid ületatud. Päevarekord mõõdeti kella 15.00 ajal Tallinnas: 27,7°C ja see ületas eelmist peaaegu 3°C võrra (24,8°C, 1934). Kella 16.00 ajal tuletati Tartu-Tõravere jaamas meelde eelmist, 1968. aastal mõõdetud näitajat, milleks oli 26,2°C ning kella 17.00 ajal sai Pärnu 1934. aastal mõõdetud rekord (26,0°C) löödud 0,4°C-ga ja uueks esinumbriks tõusis 26,4.

Soojus pole Eesti kohalt lahkunud ka täna (8.07) ning astronoomilisest suvest võib võtta veel viimast. Viimast ka selles mõttes, et sooja õhu juurdevool saab tänasega peatatud ning homme käivitub juba jahutusprotsess. Uue ilma toojaks saab piki Norra rannikut põhja suunas liikuv madalrõhkkond, mille lohk ühes niiske ja jahedama õhuga jõuab homme (9.07) Eestisse. Esimesi vihmahooge võib oodata merelt saartele juba täna õhtul. Õhumassi vahetust saadab tõenäoliselt ka äike. Uuel nädalal jääme juba ookeanilt saabuvate niiskete ja tuuliste madalrõhkkondade teele ning ilm võtab üsna sügisese ilme.

Aga tänased Eesti õhutemperatuuri maksimumid võivad küll eilsetele veidi alla jääda, kuid 25°C-st soojust on loota üsna laialdaselt, kohati ka enam.

 

 

5 / 1 hindajat