m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Vali tuul ja külm

Üürike rahulik talveilm möödub ja nädala teine pool tuleb väga valju lõunakaare tuulega.

Eeloleval ööl (29.11) tugevneb esmalt Läänemerel, hommikul ka meie rannikuvetes edela-lõunatuul, puhanguti 20 m/s. Päeval jooksul jätkub tuule tõus merel puhanguti 25, meie rannikuvetes üle 20 m/s ja ka sisemaal kerkivad puhangud 15 m/s. Õhutemperatuur on -5 °C ümber, sisemaal langeb öösel veel  -10 °C lähedale, üksnes meretuulele avatud rannikul on termomeetrinäidud pisut kõrgemad.

Reedel (30.11) püsib merel lõunatuule torm, meie rannikuvetes on puhanguid 23, sisemaal üle 15 m/s. Temperatuurifoon on valdavalt miinuspoolel, vaid Eesti lääneservas tõuseb 0 °C ümbrusse.

Laupäeval (1.12) pöördub tuul enam kagusse, aga on öösel ikka sama jõuline, alles päeva peale annab pisut järele. Kuid tasapisi tagasi tõmbuvas tuules suundub temperatuur taas langusesse, hommikune võimalik miinimum on -10 °C lähedal ja päevane foon -5 °C ümber.

Külma püsimise tagab kõrgrõhkkond, mis küll taandub Venemaale, aga on siiski piisavalt võimas ja ulatub servaga Läänemere idarannikuni. Atlandilt on ridamisi tulekul uusi madalrõhkkondi, millele annab jõulist energiat ookeani kohalt kaasaliikuv soe. Läänemere ümbrusse koondub  kahe rõhuala terav vastasseis ja tormine tuul, mis koos miinuspoolele jääva temperatuurifooniga muudab enesetunde väga kõledaks ning jahutav mõju on erakordselt suur.

5 / 1 hindajat