m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

2019. aasta tormine algus

Ilm muutub lähiajal suisa tundidega. Aastavahetusel laieneb üle Läänemere ümbruse Atlandilt pärit äge madalrõhkkond, mille sadu katab kiiresti kogu Eesti.

Saartel sajab lörtsi ja vihma, mandril tuleb lund ja lörtsi ning tuiskab. Edela- ja lõunatuul paisub puhanguti 15, rannikul 21 m/s. Õhutemperatuur tõuseb ja uue aasta hommikuks läheb ilm mandri läänetiivas ja päeva peale ka Ida-Eestis sulale. Sadu muutub vesisemaks, mis teed väga libedaks teeb. Tuul keskpäeva paiku veidi nõrgeneb, kuid üürikeseks.

2. jaanuari öösel jõuab madalrõhkkond Soomest Eesti kohale, lisandub lörtsi ja vihma ja temperatuur on valdavalt üle 0 °C. Tuul on sisemaal nõrk, kuid saartel ja läänerannikul algab kiire loode – ja põhjatuule tugevnemine. Hommikuks tõuseb tuul 20, puhanguti 30 m/s. Päeval suundub madalrõhkkond üle Eesti, järk-järgult pöördub tuul kõikjal põhja, on rannikul tormine ning tugevneb sisemaal puhanguti 20 m/s ning seda eelkõige õhtupoolsel ajal. Laialdaselt võib puid ja suuremaid oksi murduda. Jätkub jõuline külma sissetung ja õhutemperatuur langeb päeva jooksul alla 0 °C. Märjad teepinnad külmuvad kiiresti!  Lisaks raskendavad sõidutingimusi lumehood ja tuisk.

3. jaanuari öö on ikka tormise põhjatuulega ja alles päeva peale annab tuul järele ning kaugeneva madalrõhkkonna järel jääb sajuhooge harvemaks.

Keerulisi ilmaolusid arvestades soovime turvalist aastavahetust!

5 / 1 hindajat