m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Valged jõulud ehk lumikate Eestis ja Euroopas

 

Imeline ajastus! Valged jõulud tõestasid ennast Eestis jõululaupäeval! Seejärel läks lääne poolt sulale.

Külm õhumass Euroopa idaosa kohal on aidanud jõuluks maa valgeks saada ja mitmel pool ka jääda (26.12). Samal ajal on Lääne- Kesk- ja Lõuna-Euroopas lund vaid mägistes piirkondades. Valdavalt ulatub lumikate 10 kuni 30 cm-ni, mitmel pool mägedes ja Venemaal on hanged kõrgemad (üle 50 cm).

Eestis oli lund kõige enam jõululaupäeval (24.12), kui idapoolsetes maakondades ulatusid hanged 16 kuni 25 cm-ni. Lääne- ja Kesk-Eestis oli lund 10 cm ümber (7 kuni 14 cm), Kihnu saare lumikate ulatus 12, Saaremaa idaosa 18 cm-ni, Hiiumaal ja Saaremaa lääneservas oli lund napilt 4 kuni 6 cm.

Jõulu esimesel pühal (25.12) saabus Eestisse niiske ja soe õhumass, mis asus aplalt Lääne-Eestis lund kärpima. Eesti idaservas püsisid kaitsvad miinused. Jõulu teise püha (26.12) hommikuks oli Lääne-Eestis alles vaid õhuke vesine ja jäine kate, Saaremaa idaosa vaatlusväljal sai lund mõõta veel 10 cm ringis. Ka Ida-Eestis läks sulale, aga lund oli alles 10 kuni 20, Haanja kõrgustikul kuni 25 cm. Piisav materjal, millest sulailmaga midagi valmis meisterdada!

Pühade järel muutub ilm kiiresti ning rõhk on sõnapaaril LIBEDAD TEED! Ida-Eestis jagub lund aasta lõpuni, Lääne-Eestis domineerivad plusskraadid ja lumepuudus.

 

 

Hinda meid!