m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Ilmunud on Euroopa lume mõõtmiste ülevaade

2014. aasta novembrist kuni 2018. aasta novembrini viidi läbi projekt „Euroopa ühtlustatud lume mõõtmiste võrgustik kliimamuutuste stsenaariumide, hüdroloogia ja numbrilise ilmaprognoosi hüvanguks“.

Lumikatte omaduste kirjeldamine ning nendega arvestamine on asendamatu numbrilises ilmaprognoosis, hüdroloogilistes, maapinna- ja kliimamudelites. Lume mõõtmiste põhimõtted on riigiti üldiselt sarnased kuid siiski sisaldavad kohalikke eripärasid, mistõttu ei saa mõõtmisandmeid üheselt kasutada. Projekti eesmärk oli koondada lume mõõtmiste info kõigi huvigruppide jaoks, kus andmeid kasutatakse: meteoroloogia, hüdroloogia, klimatoloogia, andmete assimileerimine, satelliiditeenuste arendamine, laviinihoiatuste teenus ja laviinide uurimine.

Projektis osales 29 riiki, Eesti nende hulgas. Ülevaade sisaldab andmeid 38 riigi kohta. Projekti käigus esitati detailsed andmed lume mõõtmiste kohta nagu mõõdetavad parameetrid, jaamade arv, ajaline lahutus, kasutatud metoodika ja seadmed. Lisaks toimus kolm lume veevaru võrdlusmõõtmist: Türgis, Islandil ja Soomes.

Üldinfo ja täiendavad materjalid on aadressil: https://www.envidat.ch/dataset/european-snow-booklet

Ülevaate leiab siit: https://envidatrepo.wsl.ch/uploads/slf/snow-booklet/european-snow-booklet.pdf

 

 

 

Hinda meid!