m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Soe võib minna liiale

Lähipäevil saame Eestis tunda troopikakuumust. Euroopa ilmategijad on ennast praegu üles rivistanud nõnda, et Vahemere äärne palavus saaks jõuda lihtsa vaevaga Läänemere äärde.

Ilmamuster on järgmine: Baltimaadelt Venemaale liikunud kõrgrõhuala jääb üsna paikseks, kuid jätab oma serva Läänemerele. Atlandilt triivivad samal ajal madalrõhkkonnad üle Lääne-Euroopa ja Skandinaavia kirdesse ning veavad endaga hoovihma- ja äikesepilvi.

Eesti jaoks kaldub kaalukauss esialgu kuivema ilma kasuks ning sajupilvede arenguks vajalik niiskus jääb meist eemale. Piki Läänemerd kandub kahe rõhu piiril lõunavooluga sooja õhku.

Juba teisipäeval (4.06.2019) tõusevad päevamaksimumid paljudes kohtades sisealadel üle 25°C, samas tuulele avatud rannikul on sooja 20°C-st vähem. Alates kolmapäevast (5.06) soojeneb õhk kohati 30°C-ni ning iga järgnev päev lisab maksimumidele kraadi või paar. Ka mere ääres on nädala teises pooles sooja üle 20°C. Madalates lahtedes võib merevesi soojeneda nädala lõpuks isegi supluskõlbulikuks. Niiskus pääseb aga järk-järgult lähemale ning nädala lõpu poole, reedest pühapäevani (7.-9.06) tuleb arvestada pealelõunasel ajal arenevate äikesevihmapilvedega, mida võivad saata tugevad tuulepuhangud ning rahehood.

Troopikasuve nautimise juures ei tohi aga ära unustada tõsiasja, et kuumus ei sobi kõigile!

 

Hinda meid!