m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Juulikuu jahedus

Vaatamata sellele, et õhutemperatuuri ööpäevane keskmine on püsinud juuli alguses 2 kuni 3°C Eesti normist (17,4°C) madalamal ning me kõik ootame kompensatsiooniks soojemat ilma, on reaalsus hoopis vastupidine: õhk jaheneb veel.

Jahedusel aitab siia jõuda praegu Venemaal pöörlev madalrõhkkond, mille põhjaserv Põhja-Jäämerele ulatub ning Arktikast pärit õhu kirdetuule abil üle Koola poolsaare Soome ja Eesti kohale sikutab. Valge mere ümbruses võib juulikuus isegi lumi või siis vähemalt lörts hetkeks maha tulla.

Eestis tõusevad tänased (11.07) päevamaksimumid küll mõõdukasse kõrgusesse (13..18°C), kuid järgnev öö (12.07) toob kaasa õhutemperatuuri languse mitmel pool sisemaal 3..5°C-ni ning sooja armastavate taimede omanikud peaks igaks juhuks arvestama 0°C lähedale langeva maapinna temperatuuriga.

Nädalavahetusel õhumass soojeneb mõnevõrra, kuid see võtab aega, vähemalt ühe öö (13.07). Seejärel tuleb mõelda positiivselt, et pool suve on ju veel ees! 

Hinda meid!