m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Esimene sügistorm Läänemerel

Täna (10.09.19) liigub Läänemere lõunavete kohalt põhja poole aktiivne madalrõhkkond, jõuab homme päeval juba Ahvenamaa saartele ja selle pöörise vahetus läheduses tõuseb tuul tugevaks.

Kagutuule tugevnemine algab juba täna õhtul, homme hommikust alates pöördub tuul lõunasse ja edelasse ning saavutab maksimumi Läänemerel juba ennelõunal, ulatudes 15-16, puhanguti 23, pole välistatud ka 25 m/s. Meie rannikuvetes paisuvad tuuleiilid öösel kuni 20, päeval kuni 23 m/s. Laine tõuseb lahtedes 1,5..3 m-ni, avamerel kuni 5 m-ni. Nii tugev tuul ja kõrge laine võivad põhjustada häireid laevaliikluses!

Sisemaal möödub öö veel mõõduka tuulega, päeval aga tugevnevad tuuleiilid 15 m/s.

Esimesed sajupilved jõuavad saartele pärast keskööd (11.09). Mandrile saabub sadu hommikul, levib edasi ida-kirde suunas ning jõuab pärastlõunal idapoolsete maakondadeni, Eesti kagunurk võib aga üldse kuivaks jääda. Südasuvine soe taandub Venemaale ning päevased maksimumid kerkivad vaid Ida-Eestis veel üle 20 °C.

Järgnevatel päevadel on ilm järjest enam sügise nägu. Tuul küll tormiste iilideni enam ei tõuse, kuid on endiselt tugev. Lisaks on sagedasti sajuhooge. Nädala lõpu poole jaheneb õhk tuntavalt.

5 / 2 hindajat