m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Külmema õhu sissetung

Eesti kohal pöördub õhuvool eeloleval ööpäeval põhja ning ilm läheb tuntavalt külmemaks.

Külmal õhul aitab siia jõuda meile tormiilma toonud madalrõhkkond, mis aeglaselt Venemaale taandub. Pöörise tagalas avaneb tee põhjavoolule ning üle Põhja-Euroopa levib polaarne õhumass. Oma osa külma saabumisel on ka õhu juhtvoolul ehk jugavoolul, mis Eesti kohalt lõuna poole nihkub.

Mitu päeva saadavad veel itta eemalduvat madalrõhkkonda vihmahood ja mitte küll enam tormine, kuid puhanguline ehk kõle põhjatuul. Sajuhoogude vahele mahub piisavalt selgimisi ning öine õhutemperatuur langeb üsna madalale: maapinna lähedal on miinuskraade ning taimedele tekib jäine hallakiht. Päevane õhutemperatuur on kindlalt positiivne ja ulatub 10°C ümbrusesse.

Selline negatiivne stsenaarium kestab laupäeva (21.09) ööni, seejärel võib õhuvool taas lõunasse pöörduda ning ametlikule suve lõpule ehk sügisesele pööripäevale (23.09) mõnusalt kuiva ja sooja punkti panna.

5 / 2 hindajat