m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Pühapäeval tõuseb tuul tormiseks

Pühapäeva (15.09.19) öösel algab Läänemerel lõuna- ja edelatuule tugevnemine, vastu hommikut on Saaremaal, Hiiumaal puhanguid 20 m/s. Edasi jätkub üle Eesti tuule kiire tugevnemine, päeval paisuvad tuuleiilid sisemaal 18, rannikul 25 m/s, mere ääres pole välistatud paari-kolme võrra enamgi. Jõuline edelatuul lükkab merevett meie rannikule ja veetase tõuseb kuni 100 cm, Pärnus kuni 125 cm keskmisest kõrgemale, kuid kriitilisest piirist (180 cm EH2000 järgi) jääb see veel ligi pool meetrit madalamale.

Tuule tõusu põhjustab Norra merele jõudev väga aktiivne madalrõhkkond, millest üks osa liigub Botnia lahe äärde. Toob see kaasa ka rohkelt niiskust. Kesköö paiku hakkab saartel juba vihma sadama, pärast keskööd muutub tihedamaks ja laieneb kiiresti mandrile ning jõuab hommikul Peipsi äärde. Päeval on sadu tihe ja õhtuks ulatub sajuhulk mitmel pool üle 10 mm, mõnel pool üle 15 mm. Mandril on ilm õhtuni vihmane, saartel aga muutub pärastlõunal taevas juba heledamaks ja suurem sadu saab läbi.

Kiire ilmamuutuse tingib kõrgemates õhukihtides valitsev jugavool, mis sunnib õhukeeriseid ühes pilvemassiga kiirelt liikuma ja samal ajal  toetab maapinnalähedastes õhukihtides tugeva tuule pikemaaajalist püsimist.

Esmaspäeval (16.09) küll tormised iilid rahunevad, kuid kiiret tuule kiiret vaibumist oodata pole,  edela- ja läänetuul ulatub meie rannikuvetes ikka puhanguti üle 20 m/s. Soome kohale suunduva madalrõhkkonna serva mööda lisandub uusi hoogsajupilvi ning ilm on sügiseselt kõle.

Taimi Paljak

sünoptik
Ilmateenistus

 

 

 

 

 

Hinda meid!