m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Tormise nädalavahetuse sissejuhatus

Eeloleval nädalavahetusel näitab sügis oma kurja palet. Täna (25.10) õhtul on tõusmas tuul, homme (26.10) lisandub tihe vihmasadu.

Norra merelt on Põhja-Euroopa kohale laienenud madalrõhuala ning selle Skandinaavia kohale ulatuvas lohus on täna (25.10) arenemas tormitsüklon. Tõenäoliselt tekib pööris Rootsi keskaladel ning muutub tundidega jõulisemaks. Rannikul on puhangulist edela- ja lõunatuult (iiliti 15-17 m/s) tunda juba päeva esimeses pooles, sisealadel muutub tuul jõulisemaks (iiliti kuni 15 m/s) vastu õhtut. Õhtul, kui pöörise kese jõuab Põhjalahe äärde, läheb edelatuul Eesti põhjarannikul tugevamaks (iiliti 21 m/s) ning vastu ööd tõusevad edela- ja läänetuule puhangud 25 m/s, ka mandril võivad puhangud tõusta üle 15 m/s. Sadu, mille sees on intensiivust vähe, jõuab meie saartele keskpäeva paiku ning levib õhtu poole üle mandri ida suunas. Vihm kõikjale ei jõua ning tõenäosus kuivemaks ilmaks on suurim Kagu-Eestis. Õhumass on Eesti kohal soe ning niiskete pilvede all on sooja 12°C ümber, kuivemas Kagu-Eestis kuni 15°C.

Järgneva öö (26.10) jooksul kaugeneb madalrõhkkond Lapimaa taha ning tuul annab hetkeks järele, kiires läänevoolus jõuab laupäeva päeval Läänemerele uus äge madalrõhkkond, mida õhu juhtvool ehk jugavool mööda Soome lahte edasi itta kannab. Uus pööris toob endaga tervet Eestit hõlmava tiheda vihmasaju ning eelnevast isegi tugevama tormituule.

Pühapäeval (27.10) annab tormituul järele, kuid järgmisest tiheda vihma laadungist pääsu pole. Arvatavasti pöördub tuul loodesse ja põhja ning algab külmema õhu juurdevool.

 

3 / 2 hindajat