m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Jõuluilm

Arktika külm jääb alla Atlandi ookeani veteväljade soojale ega suuda end jõuludeks kehtestada ei meil ega suuremal osal Euroopast. Õnneliku erandina on Lapimaa ilm karge ja maa kaetud valge pehme vaibaga ning jõulutaat saab vähemalt reisi saanil alustada. Soome ja Rootsi lõunaaladele jõudes peab muidugi liiklusvahendit vahetama, sest sealgi tulevad pühad musta maaga vastu võtta.

Meie jõululaupäev kujuneb rahulikuks ja sombuseks. Mõnes kohas tibab ka vihma. Lõunani on lisanduva niiskuse kogus õige väike. Paraku pärastlõunasel ajal muutub vihm Lääne-Eestis tihedamaks ja laieneb jõuluõhtuks ka Peipsi äärde. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel +2..+5°C.
Jõulu esimesel pühal jäävad termomeetrinäidud samale tasemele ja ka tuul püsib vagurana. Öö on vihmane. Päevaks taandub sajupilvede kogum Ida-Eestisse, lääne pool näitab ilm paranemise märke ja vaid üksik paik võib tiba vihma saada.

Jõulu teisel pühal lihvib tõusev õhurõhk pilvekihti õhemaks ja saju võimalus on üsna väike. Kui midagi pudeneb, siis vihmapiiskadele seltsiks tuleb ka märgi helbeid. Loodetuul muutub tugevamaks ja laseb tunda pisut jahedama õhu saabumist. Üle 0°C loogelnud temperatuurikõver vajub õhtul napilt miinuspoolele.

Reedest alates saab paariks-kolmeks päevaks napi ülekaalu kargem ilm, mis paraku vana-aasta õhtuni vastu pidada ilmselt ei suuda.

Halli ilma trotsides soovime tulede säras ja kirgastavas küünlavalguses ilusat jõuluaega.

5 / 1 hindajat