m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Tormine 22.02.20

Norra rannikule läheneva madalrõhkkonna servas tekkiv uus äge osatsüklon liigub üle Botnia lahe Soome ja selle servas on Läänemere ääres tuul tormine.  

Laupäeva (22.02)  õhtul on sisemaal puhanguid 21 m/s, rannikul kuni 28 m/s. Sajab tugevat vihma ja lörtsi.  Sõiduolud on tugeva külgtuule, halva nähtavuse ja libeduse tõttu väga keerulised.

Torm võib praamiliikluse katkestada, puid murda ja elektrikatkestusi põhjustada.

Väga tugeva edelatuule ja langeva õhurõhu foonil on veetase Soome lahe looderannikul tõusnud 100-120 cm keskmisest kõrgemale, mis ületab kriitlise piiri Pirita piirkonnas. Maksimaalne veetase läänerannikul saabub õhtul – veetase tõuseb Haapsalus kuni 160 cm, Pärnus 180-190 cm keskmisest kõrgemale.

23.02 öösel jätkub edela- ja läänetorm – puhanguid on sisemaal kuni 23 m/s, rannikul 25 m/s, Soome lahel 29 m/s. Pärast südaööd merel  ja Eesti läänerannikul tuul vähehaaval nõrgeneb, Soome lahelt taanduvad tormised iilid hommikuks. Veetase on langustrendis, kuid tagasilainena kerkib veel pärast südaööd tunni-paari jooksul uuesti kriitilise piiri lähedale (Haapsalu 160 cm, Pärnu 180 cm EH2000 järgi). Saarte rannikul veetase kriitilise piirini ei tõuse, ulatudes Kuressaares  orienteeruvalt 110 cm, 23.02 öösel ja hommikul 120-130 cm keskmisest kõrgemale.

Tuule ja veetaseme prognoosi ja hoiatusi täpsustame 22.02.20 jooksvalt.

5 / 3 hindajat