m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Ülevaade 10.02.2020 tormist

9.02.2020.a. Atlandilt üle Šotimaa Norra mere poole liikunud väga jõuline madalrõhkkond laienes üle Läänemere. Ookeanilt kaasaliikunud sooja ja kiiresti järele jõudnud arktilise külma vastasseis varustas madalrõhkkonna plahvatusliku energiaga.

Erakordselt kiiresti langeva õhurõhu foonil tõusis tuul tormiks nii Lääne-, Kesk- kui Põhja-Euroopas – maksimaalsed tuulepuhangud ulatusid 9.02 päeval Saksamaal 47 m/s, Hollandis ja Taanis 36 m/s. Oli hukkunuid murdunud puude ja ümberläinud paatide tõttu, praami-, laeva-  ja raudteeliiklus oli tugevalt häiritud.

9.02. õhtul paisus edela- ja läänetuul tugevaks ka Läänemere ümbruses.

10.02 öösel registreeriti merel tugevaimad puhangud 28 m/s, varahommikul (kell 05 kohaliku aja järgi) Vilsandil 26,1 m/s, Soome lahe jaamadest tund aega varem Naissaarel 25,5 m/s. Tormi kõrgpunkti järel tuul oluliselt ei nõrgenenud, vaid püsis veel kogu päeva väga tugevana, keskpäeval (kell 11 kohaliku aja järgi) oli puhanguid sisemaa jaamadest Kuusikul 20 m/s.

Kaardil on ära toodud selle tormi maksimaalsed tuulepuhangud ja vastavad kellaajad.

4.2 / 5 hindajat