m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

12.märtsi õhtu tuleb Läänemere ääres tormine

Väga tugeva jugavoolu läheduses tekkinud uus osatsüklon teeb Skagerraki kohalt spurdi ja jõuab õhtuks Soome lahe suudmesse ning tõstab meie aladel tuult – esialgu Saaremaal ja Liivi lahe ääres, hiljem ka mandril.

Täna (12.03) õhtul kella 17-18 paiku tõuseb edelatuul Kura kurgu ja Liivi lahe ümbruses puhanguti 23 m/s, pisut hiljem mandri lõunaservas kuni 20 m/s.

Hilisõhtul suundub keeris edasi piki Soome lahe rannikut ida poole, selle järel pöördub tuul läände ja loodesse ning paisub kiiresti veel jõulisemaks. Saaremaal võib juba kella 22 paiku puhanguid 25 m/s olla, vastu Läänemerd pole välistatud veel paar-kolm meetrit tugevam tuul, tund-paar hiljem ulatuvad Hiiumaal ja mandri looderannikul tuuleiilid 21, Liivi lahel 25 m/s.

Pärast keskööd (13.03) tõusevad mandri sisealadel lääne- ja loodetuule puhangud 20, Lõuna-Eestis kuni 24 m/s.

Tormine läänekaare tuul lükkab vett jõuliselt lahtedesse ja veetase tõuseb Väinamere ääres kuni 130 cm, Liivi lahe idarannikul 150 cm ja Pärnu lahes 160 cm-ni, aga jääb nõnda kriitilisest piirist siiski madalamale. Maksimaalse kõrguse saavutab vesi pärast keskööd, Liivi lahel vastu hommikut.

Suure tõenäosusega piirdub tuule tugevus meie aladel eelpooltooduga ning erakordselt ohtlike tuuleiilide vöönd liigub üle Läti ja Leedu, kus sisemaal võib tuul tõusta iiliti 27, rannikul üle 33 m/s.

Tormine tuul tõmbub hommikuks kõikjal tagasi.

Hinda meid!