m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

2.-3. aprilli järelkaja

2. aprillil laienes Läänemere äärde madalrõhkkond ja Eesti rannikuvetes algas tuule kiire tugevnemine.

Jõulise energia andis sellele madalrõhkkonnale kolme erineva keerise liitumine pärast Skandinaavia mäestiku ületamist. Neist tähtsaimat rolli mängis ööpäevaga tugeva jugavoolu toel Islandi lähistelt lisandunud madalrõhkkond, mille lõunaserva mööda liikus kaasa Atlandi kohalt soe, järele aga tungis Gröönimaalt arktiline külm. See vastasseis kandus ka Läänemere ümbrusse, tõstis tuule tormiks, tõi intensiivseid sajuhooge nii vihma, lörtsi kui lumena. Atmosfääri erakordse ebapüsivuse tõttu kaasnes 3.04 öösel üle liikunud külma frondiga nii äike kui rahehood. Edasi üle Soome liikunud madalrõhkkonna survel püsis tuul tormisena kuni 3.04 õhtuni.

Ööpäeva väldanud jõulise tuulega tungis Läänemerelt vett meie lahtedesse ja tõstis veetaseme ligi meetri võrra, maksimaalne näit tõusis Pärnus 3.04. hommikul 124 cm üle keskmise taseme (EH2000 järgi). Kriitilisest piirist jäid kõrgeimad näidud ligi 0,5 m võrra madalamale, seda tänu tormieelsele suhteliselt madalale veeseisule.


5 / 1 hindajat