m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Torm laupäeval (11.07.20)

Laupäeval (11.07) jõuab Läänemere õhuruumi madalrõhkkond, mille kaugeks eelkäijaks oli troopiline tsüklon „Edouard“. Troopilise orkaani ägeduse on see keeris ammu minetanud. Kuid Euroopa 50-ndailt laiustelt kaasatoodud soe võib siinse jahedusega kokku puutudes anda madalrõhkkonnale jõulist energiat ja kiire ägenemise kaasa tuua.

Eeloleval ööl (11.07) jõuab madalrõhkkond Kuramaa rannikule, laupäeva hommikul Saaremaa kohale ja edasi üle Hiiumaa päevaks Soome lahele ning muutub järjest aktiivsemaks. Tuule tugevnemine algab hommikul Liivi lahel ja mandri lõunaservas, ennelõunal Hiiumaal, Väinamerel ja ka Kesk-Eestis ning pärastlõunal Põhja-Eestis. Edela- ja läänetuul, looderannikul ka loodetuul tõuseb puhanguti 20-26 m/s. Maksimaalsete iilideni tõusev tuul lõõtsub paar-kolm tundi ja selle järel rahuneb õhtul võrdlemisi kiiresti. Ööl vastu laupäeva algav vihmasadu on tugevam hommikul ja ennelõunal, pärastlõunal sadu ja pilved hõrenevad.

Tugev edela- ja läänetuul tõstab rannikul veetaset 60-90 cm, Pärnu lahes 100-130 cm keskmisest kõrgemale, kuid see jääb kriitilisest piirist tunduvalt madalamale.

Tuule suuna ja kiiruse muutused on üsna järsud ning kiiresti tugevaks paisuva tuule tõttu võiksid väikeste alustega lahel või merel käijad laupäeval sellest plaanist loobuda. Väljas liikudes tuleb arvestada võimalusega, et tormised iilid võivad puid murda. Eelnevalt on soovitav aias olevad lahtised kerged esemed kinnitada või siis siseruumidesse paigutada.

Allolev animatsioon illustreerib Euroopa mudeli (ECMWF) prognoosi järgnevaks ööpäevaks (11.07.20).

4.8 / 4 hindajat