m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Suured spordisündmused tulekul! Mida ilmast arvata?

Ilm mõjutab meid kõiki igapäevaselt. Mihklikuu esimesel nädalavahetusel toimub üle Eesti mitu tähelepanuväärset sündmust, kus ka ilmal on suur roll. Näiteks Rally Estonial kihutavad Lõuna-Eesti teedel maailma parimad rallisõitjad, Võhandu Maratonil pannakse üheskoos proovile enda aerutamisoskused ning Tallina Ironmanil võtavad mõõtu maailma triatlonieliiti kuuluvad Pro-võistlejad ning kohalikud eeskujud. Selliste sündmuste eel tuntakse paratamatult ilma vastu kõrgendatud huvi ja seega pakumegi teile head võimalust viia end kurssi ilmarindel toimuvaga.

Kõrgrõhkkond ühes troopilise õhumassiga on taandunud Lääne-Venemaale ning jätnud meid tsüklonite meelevalda. See tähendab, et tuleb nii tuult, vihma kui ka päikest ning sooja on enamasti mõõdukalt. Ilm on igati septembrikuu nägu.

Reedel (4.09) kujundab Eesti ilma Norra merele liikunud ulatusliku madalrõhkkonna kaguserv. Selle mõjul tuleb valdavalt pilves selgimistega ilm ning Läänemerelt jõuab Eestisse ka lokaalseid sajupilvi. Hoovihma võimalus on päeval suurim saartel ja mandri lääneosas, mandri ida- ja lõunaosas on vaid üksikuid sabinaid. Sajuhulgad on üldiselt väikesed ning suure tõenäosusega saavad sisemaal paljud kohad kuivalt läbi. Tuul puhub edelast ja lõunast kiirusega 5-11, Lääne-Eesti rannikul puhanguti 15, saartel kuni 17 m/s. Termomeetrinäidud jäävad vahemikku 17…20 °C.

Laupäeva (5.09) päevaks lisandub edelavoolus madalrõhkkonna serva mööda üle Läänemere niiskust. Pilvisus tiheneb lääne poolt. Päeva esimeses pooles sabistab vaid üksikutes kohtades hoovihma (saju võimalus on suurem Lääne-Eestis). Pärastlõunal jõuab saartele ulatuslik sajuvöönd, mis laieneb päeva jooksul edasi mandrile. See vihm jõuab Ida- ja Lõuna-Eestisse alles hilisõhtul. Seejuures sadu on paiguti tugev ja mõneks üksikus kohas võib ka äikest olla. Tuul on endiselt hästi tuntav, puhudes lõunast ja edelast kiirusega 5-10, puhanguti 13, saartel kuni 15 m/s. Termomeetrinäidud jäävad vahemikku 16…20 °C.

Pühapäeval (6.09) tuleb muutliku pilvisusega ilm, kuid hoovihmapilvi on juba rohkem liikvel, sest päevaks jääb Läänemere ümbruse kohale madalrõhkkonna kauge kaguserv. Märksa jahedamas ning ebapüsivamas õhumassis on tingimused soodsad rünksajupilvede arenguks. Need toovad mitmele poole hoovihma. Püsib ka äikeseoht. Pilvede liikumine kulgeb päeva jooksul üle Eesti läänest itta. Puhub valdavalt edelatuul kiirusega 3-9, puhanguti kuni 14 m/s. Päevased termomeetrinäidud jäävad vahemikku 15…19 °C.

Keskkonnaagentuur soovib omalt poolt kõigile turvalist, põnevat ning elamusterohket nädalavahetust!

 

 

4.3 / 6 hindajat