m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Külm Eesti kohal

Lähemad paar ööpäeva (18.-20.10) on Eesti kohal niiske ja külm õhk ning seetõttu muutuvad ka teeolud mitmel pool talviseks!

Ilmakujundajaks on üle Kesk-Soome Venemaale liikuv aktiivne madalrõhkkond (sakslaste poolt nimetatud HELGA).

Pöörise lääneserva mööda algas täna (18.10) põhjast külma õhu sissetung ning vihmaga koos tuleb mitmel pool märgi helbeid. Lisaks pole välistatud, et õhumassi vahetus toob endaga kaasa äikesepilvede arengu, tõenäosus selleks on suurem sooja mere kohal. Tuul on pöördumas läände ja loodesse ning tugevnemas rannikualadel 15-20 m/s. Õhutemperatuur on 5°C ümber.

Esmaspäev (19.10) on laialdaselt vihma- ja lörtsihoogudega, sekka tuleb ka lumekruupe. Lääne- ja loodetuule iilid tõusevad 15, rannikul kuni 23 m/s ning selline tuul võib häirida praamiliiklust. Ühes valge märja saju ja tugeva tuulega tuleb aga liikluses arvestada kehva nähtavusega ning mõnel pool teedel hommikul ka libedusega. Esineb kohti, kus hommikul on valge vesine kiht maas. Õhutemperatuur langeb varahommikuks sisealadel 0°C ümbrusesse, päeval on mõni kraad sooja. Rannikualadel püsivad plusskraadid nii öösel kui päeval.

Teisipäeva (20.10) öösel jääb vihma- ja lörtsihooge harvemaks ning tuul nõrgeneb-järk-järgult. Taevas on rohkem selgimisi ning seetõttu on nii õhus kui teepinnal enam miinuskraade.

NB! METCOOP prognoosmudeli animatsioonil on näha erinevas faasis sajupilvi, lilla värviga on märgitud valge saju esinemise intensiivsus ühe tunni jooksul. Roheline taustavärv näitab õhutemperatuuri fooni 2 m kõrgusel.

5 / 3 hindajat