m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Heitlik ilm ja libeduseoht

Lähiaja ilm on hilissügiselt väga heitlik. Valitsevaks saab tugev õhuvool läänekaarest, milles laupäeval kandub üle Eesti madalrõhulohk ühes vihma- ja rahehoogude ning jõuliste  tuuleiilidega. Temperatuurid on nii õhus kui teepindadel plusspoolel. Õhtu poole sajuhood ja pilved hõrenevad ja temperatuur langeb.

Öö vastu pühapäeva on selgem ja õhk jahtub 0°C lähedale, mõned teelõigud võivad aga varahommikul napilt miinuspoolel olla ja ootamatu libedusega üllatada

Pühapäeva päeval läheneb Skandinaaviast juba uus aktiivne madalrõhkkond, tõstab tuule tugevaks ja toob tiheda saju, enamasti sajab vihma ja kui sekka lörtsi tulebki, siis esialgu see maha ei jää. Ilm on kõle, õhutemperatuur on valdavalt alla 5°C, saartel ja õhtu poole ka mandri lõunaosas tõuseb 7..10°C-ni.

Esmaspäeva öösel liigub madalrõhkkond üle Eesti. Eesti põhjapoolset osa katab külmem põhjaserv ja sadu tuleb alla nii vihma kui lörtsina, õhutemperatuur kõigub 0°C piirimail. Lõuna-Eesti aga jääb soojemasse ja vesisemasse lõunatiiba. Hommik tuleb eemalduva madalrõhkkonna järel juba põhjakaare tuule ja jaheduse sissetungiga. Päev toob sajuhooge nii vihma kui lumekruupidena. Õhutemperatuur püsib napilt plusspoolel, kuid õhtu poole soosivad hõrenevad pilved ja nõrgenev tuul temperatuuri langust alla 0°C. Märjad teepinnad külmuvad ja muutuvad libedaks.

Järgneva selgema ööga jahtub õhk sisemaal -5°C lähedale. Libeduseoht püsib!

Teisipäeva päev on mandril veel jahe, õhutemperatuur tõuseb vaid 0°C lähedale. Saartele ja õhtul ka läänerannikule läheneb merelt soojem õhumass, selle eel sajab õhtul Lääne-Eestis vihma, mandril ka lörtsi, õhutemperatuur tõuseb kuni 5°C-ni.

Kolmapäeva öösel on mandril teeolud talvised. Üle Eesti laieneb madalrõhkkond ühes sajuga, mis saartel tuleb alla vihmana, mandril aga algul lume ja lörtsina. Lääne poolt alates läheb sadu küll järk-järgult üle vihmaks, aga ajutiselt tuleb libedusega arvestada. Hommikupoolikul võib veel Eesti idatiivas lörtsine kiht ja libeduseoht püsida, suurem osa Eestist on aga juba turvaliselt vesine ja plusskraadidega.

Järgnevad paar päeva peaks temperatuurifoon ööpäevaringselt üle 0°C püsima. Kuid nädalavahetusel võib põhjakaarest jõudev külm uuesti teed libedaks muuta.

Turvalist liiklemist!

Taimi Paljak

Ilmaprognooside osakond

5 / 8 hindajat