m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Lumi tulekul!

Satelliidipilt ilmasituatsioonii kirjeldava tekstigaKarge kõrgrõhkkond eemaldub ja lõuna poolt lähenev madalrõhulohk toob meile niiskema õhumassi.

Reede (21.11.14) öö hakul on ilm veel sajuta. Pärast keskööd hakkab Eesti lõuna- ja edelaservas sadama – sadu tuleb nii lume, lörtsi kui vihmana. Esialgu on sadu nõrk, hommikul muutub tihedamaks ja laieneb edasi põhja- ja kirde suunas, sajab põhiliselt lund ja lörtsi, rannikualadel ka vihma. Kuna õhutemperatuur on mandril -2..-8°C, saartel 0°C, siis vesiste sademete tingimustes suureneb jäiteoht.

Keskpäevaks on sadusid juba suuremal osal Eestist. Vaid Peipsi äärde ja Ida-Virumaale jõuab sadu alles vastu õhtut. Jäiteoht on aga ikka suur, sest õhutemperatuur jääb mandril alla 0°C ja saartel 0°C ümbruses.

Kogu päeva jooksul sajab lund ja lörtsi enam Eesti läänepoolses osas, kus võib õhtuks maha tulla 3-5 cm paksune lumekiht. Tänu aeglasele õhurõhu muutusele on tuul võrdlemisi nõrk ja tuisku karta ei ole.

Laupäeva öösel lisandub lund ja lörtsi, seejuures tihedam on sadu Eesti idapoolses osas. Päeval on sadusid hõredamalt ja need on enamasti nõrgad. Jäiteoht püsib, sest õhutemperatuur kõigub paari-kolme kraadi ulatuses 0°C ümber.

Pühapäeval on tõusva õhurõhu foonil saju võimalus juba väiksem. Libeduseoht aga püsib, sest öö on väikestes miinustes, päev 0°C lähedane.

 

Taimi Paljak
Ilmaprognooside osakonna juhataja
Riigi Ilmateenistus

Hinda meid!