m.ilmateenistus.ee lennuilm.ee keskkonnaagentuur.ee

Tugev torm 13.12.2014

11.12.14 KELL 12utcAtlandi ookeani kohal on 50-nda laiuskraadi lähedale põhjakaarest tunginud arktiline külm ja edelavoolus lisandub sooja. Kahe kontrastse õhumassi kokkupuutealal tekib neljapäeva õhtuks Iirimaast edelas (51°pl.- 30°lp.) uus osatsüklon. Reede päevaks liigub keeris Põhjamerele ja õhurõhu langused suurenevad kiiresti.

Laupäeva öösel liigub tsüklon Lõuna-Rootsi ja süveneb veelgi, õhurõhk langeb keskmes 970 mb ümbrusse. Läänemerel paisub tuul kiiresti tormiks, edelatuul tõuseb 20, puhanguti üle 30 m/s. Tsüklon jätkab teed piki Rootsi rannikut kirdesse ja Eesti rannikuvetes algab südaöö paiku tuule järsk tugevnemine. Saartel algab lume- ja lörtsisadu ja see levib kiiresti mandrile. Hommikuks ulatuvad lõuna- ja edelatuule puhangud saartel 32 m/s, mandri rannikualadel 27, sisemaal 18 m/s. Üle Eesti sajab tihedat lund ja lörtsi, Lääne-Eestis ka vihma. Õhutemperatuur on vaid Lääne-Eestis plusspoolel, mandri sisealadel aga 0°C ümbruses.

TÄHELEPANUKS! Liiklusolud on väga halvad – tihedas sajus on nähtavus halb, tormituul võib puid murda ja 0°C lähedase õhutemperatuuri tõttu on libeduseoht.

Laupäeva ennelõunal liigub tsüklon Turu piirkonda ja selle servas on Eesti ilm tormine. Lõuna- ja edelatuule kiirus ulatub sisemaal 21, Lõuna-Eestis kuni 25 m/s, saartel ja rannikul 27-32 m/s. Sajab lörtsi ja vihma, sadu on intensiivne.
Laupäeva õhtupoolikul jätkab tsüklon liikumist üle Helsingi itta. Tuul tasapisi nõrgeneb, sadu hõreneb ja läheb kõikjal üle vihmaks.

Taimi Paljak
Ilmaprognooside osakonna juhataja

Hinda meid!